Ja Tuvallahan on ehättänyt sitten sen edellisviikon suojeluepisodin taas tapahtua. Salin jälkeisenä päivänä Kaleva jatkoi tätä suojelukertomusta joka alkoi kuulostaa jo kovasti etukäteen käsikirjoitetulta ja mikäpä siinä draamaahan tämä elämä kohta muutenkin alkaa olemaan joka paikassa ja ihmisillä vielä ne omat salatut psykodraamansa ja lasten matkatavaroiden pelastusprojektinsa niin kuin minullakin. Mutta mutta vielä seuraavana päivänä rakennusliikkeen edustaja vetoaa siihen, ettei heitä pidettäisi tarinan konnina vaan yhteiskunta laatisi selvät pelisäännöt tällaisia tapauksia varten. Ettei tarvitsisi olla aina tappelemassa suojelusta, jota Kalevan mukaan olivat edellistalvena esittäneet museon ja ympäristökeskuksen edustajat. Yliopiston rakennussuojelututkija puhui edelleenkin skandaalista ja siitä, etteivät kaupungin päätökset ole linjassa arkkitehtuuristen linjausten kanssa.Kaupungin rakennusvalvontaviranomaiset taas mielipiteistivät, ettei niin matala rakennus sopinut niiden isojen rakennusten seuraan eikä talolle ollut olemassa mitään mielekästä käyttötarkoitusta, jota varten se olisi kannattanut suojella. Niinpä päätös suojelematta jättämisestä oli tehty kesällä. Kalevan uutisoinnista jää maku että nimenomaan kesällä lomien aikaan ettei tulisi turhia mutkia matkaan ja naapurin Techopolis saisi arvoistaan seuraa, kukapa sitä nyt ulkomaalaisia vieraita kestitsemään jos naapurostossa on tönö joka tuo mieleen lähinnä intialaiset hökkelikylät mutta sitähän ei ääneen sanota eikä se Teknopoliksen johtajakaan julkisuuteen sellaisia tulisi sanomaan. Minä ajattelen edelleenkin sitä puretun talon pöydälle jäänyttä tuoremehupurkkia, en tiedä miksi, niin kuin asukkaille olisi tullut kiire ja mehutkin jääneet juomatta mutta ehkä se on sitten jotain ihan omaa, jolla ei ole mitään tekemistä tämän julkisen kohun kanssa, joka viittailee enemmän evakkomatkoihin ja siihen kiireeseen millä sodan alta on saatettu joutua lähtemään.

Kämäri kommentoi kuviaan yhdistyksen nettisivuilla seuraavana päivänä, se oli siis otettu tuosta jupakasta, ajattelin että mahtoiko sillä vaimolla olla jotain osuutta asiaan, että näytä kerrankin että oot mies ja tee jotain,näytä sille Mäkärälle että se oo mikkään pomo,säähän se puheenjohtaja oot…  en minä tiedä, ehkä minä olen vain vittumainen ja kyyninen ihminen ja seuraavalla viikolla kun pamahdan hallituksen kokoukseen myöhässä pääsen kuulemaan miten Kämäri saa tiukkaa palautetta Mäkärältä, joka on lujasti sitä mieltä, ettei puheenjohtaja voi yksin määritellä yhdistyksen kantaa eikä varsinkaan asiassa, missä on noudatettu lakia ja asemakaavaa.

Lakia Mäkärä oikein korostaa mikä on tietysti ihan entiselle vanginvartijalle sopiva asenne, minua tuo Mäkärän vanha toimenkuva hitusen kiusaa, ehkä siksi että muistoni vanginvartijoista liittyvät enemmän aseisiin ja muuhun mutta siinä minä lähinnä kuuntelen väsyneenä, olen saanut palaveerattua Ylpön kanssa ja nyt pitää päästä omassa projektissa eteenpäin, minä näitä yhdistyksen asioita jaksa, ehkä minä en ole mikään yhdistysihminen, en tiedä. Kämäri on hermona, sen kädet tärisee ja se toteaa tehneensä virheen, töpinöissään olevasta tyypistä ei ole tietoakaan. Kiihkon kuumottama kuupa kähyää kuin sammahtanut kiuas viimeisiä laiskoja höyryjään.

Mäkärä jatkaa hyvin alkaneella närkästyksen linjallaan ja  sanoo hänelle soitelleen jonkun kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsenen ja ihmetelleen, että mikä yhdistys se sellainen joka kaupungin avustuksilla vastustaa asemakaavan mukaista rakentamista.

Minä vain istun. Juttu alkaa hörppiä vettä kuin kumppari ritskuilla kun oikein kunnolla umplahtaa. Mistähän minä äkkiä senkin sanan muistan. Tutut nurkat taas vaanimassa minua.Umplahtaa.Kuulostaa kyllä joltakin intiaanien kieleltä suoraan sanottuna. Umplahtaa.

Kokoomuslaisen hallituksen jäsenen lakiin vetoaminen kuulostaa vähän tekopyhältä – ensin kaupunki tarvitsee yhdistystä alkaakseen pyörittää työllistämissirkusta ja sitten sanelee päälle ehdot, miten tämä työllistäjä saa toimia. Siinä alkavat toimivaltasuhteet mennä vähintäänkin sekaisin, yhdistyksellähän on lain mukaan oikeus kyllä ottaa kantaa mihin vain mutta ilmeisesti tämä kokoomuksen edustaja katsoo, jotta kun kaupunki antaa rahaa se myös sanoo mitä saa sanoa ja mitä ei.Mutta sellaisia kai ne kokoomuslaiset ovat vaikka miten pitelisivät Che Guevaran kuvaa seinillään niin kuin se piirin toiminnanjohtaja joka oli käynyt samaa koulua kuin minä ja joka aina päivysti Krouvissa kännyköineen.

Viisastelen sitten vähän aikaa ääneen siitä miten koko juttu haiskahtaa Kalevan vedätykseltä, kai yritän hieroa jonkunlaista sopua Mäkärän ja Kämärin väliin tai sitten minua säälittää Kämärin tipahtaminen sankarin roolista tuohon pöydän päähän töllistelemään surkean näköisenä, mitä se oikein ajattelee, sitäkö lehteä josta se kavereineen kuitenkin kuulostaa jonkun verran saavan rahaa.Että nyt tuli töpättyä nekin businekset tällä intoilulla.  Kalevastahan oli Kämärille soiteltu ja kyselty vaikkei mitään päätöksiä ollutkaan, jotain kai siinä oli pitänyt sanoa kun tilanne on päällä. Jätän pois sen että Kämäri kyseli minultakin että mitä sanoa ja miten toimia, luuliko se että minä olen niin kova jätkä Ylppöineni. Mäkärä on sen näköinen että ei voisi vähempää kiinnostaa mutta antaa puhua, onhan se sentään sosiaalidemokraatti, ensin kuullaan ja sitten vasta ammutaan. Saan asiani sanottua ja vähän vieriteltyä vastuuta sinne toimittajienkin suuntaan että tässä meidän puheenjohtajaa vaan vähän vedetty retkuun, koettakaa nyt edes sääliä sitä, miettikääpä omalle kohalle.. Ja näin.

- Puheenjohtaja ei voi omin päin mennä edustamaan yhdistystä, Mäkärä vielä muistutti mutta kuulosti muuten saaneen jo asiansa perille vaikkei alkanutkaan kertomaan, kuka tämä kokoomuslainen soittelija oli ollut.

Yksi hallituksen jäsen jota en sen paremmin tunne on edellisessä yhdistyksessään turhautunut siihen, että mihinkään ei voinut ottaa kantaa, siinä olisi paikka lietsoa vähän isompaakin kapinaa Mäkärään päin mutta annan olla, jotenkin vaan vituttaa tämmönen nurkkakahina lootassa. Saan kuulla, että omassa kopissaan kaupungin palkkalistoilla häärivä työllistetty aluetyöntekijä  taas on soitellut aiemmin tälle murreryhmän vetäjälle ja kysellyt ,että tietääkö tämä Kämärin käyttäneen senkin nimeä nettikolumnissaan. Mitähän epäluuloja se sitten sellaisella kyselyllä haluaa lietsoa ja kenen puolesta vai haluaako se vain mielistellä Mäkärää ja kaupunkia, osoittaa olevansa solidaarinen työnantajalleen, täällä vittu kaikenmaailman viherpiipertäjät ja juopoista muusikoista juttujaan tekevät hillu. kyllä se kunnon kärppäsankari aina on mies. Voisi kuvitella että Mäkärän ja kaupungin koska minulla on alkanut tulla sellainen olo että Mäkärä oikeastaan edustaa siinä yhdistyksessä kaupunkia eikä Heinäpäätä.

Mutta Musta Haukka lentää ja paskat kaikelle muulle. Sellainen olo minulla alkaa taas siinä olla, onko se sitten sitä todellisuuspakoa, josta minua myöhemmin syksyllä siellä kuntoutustutkimuksissa moititaan, että jotenkin levitoin kuvitelmieni maailmaan, kun en enää todellisuutta jaksa.Mutta kun istuin siinä kuuntelemassa Mäkärän nuhteluita en oikein tiennyt mikä se todellisuus siinä olisi ollut johon olisin voinut vaikuttaa, kun nämä suurten ikäluokkien edustajat vain jyräsivät sitä omaa agendaansa.

Ja joku nimetön kokoomuslainen kaupunginhallituksen jäsen pirautteli puhelimellaan kuin mikäkin mafiapomo pitääkseen hommat hanskassa ja joutoväen kurissa ja nuhteessa.