Muistaako kukaan enää mistä vaalien 2007 alla keskustelu tasa-arvotuposta ja sairaanhoitajien palkankorotuksista oikeastaan sai alkunsa?Tämä joka sai Tehyn ja Superin edustajat vaatimaan kansanedustajia pitämään ennen vaaleja antamansa lupaukset.Tai joka johti sairaanhoitajat lakkoon.

Ennen vaaleja tekivät Iltalehden toimittajat pikagalluppia puolueiden puheenjohtajilta.Kysymyksenasettelu oli tyly ja mikäli minulta olisi asiaa niin suoraan kysytty olisin kieltäytynyt kohteliaasti vastaamasta.Mutta politikoilla – kuten kokoomuksen Jyrki Kataisella tuskin oli vaihtoehtoja kun häneltä kysyttiin kannattaako hän sairaanhoitajille 500 euron palkankorotuksia. Vastausvaihtoehtot olivat kyllä tai ei ja palkintona kokonainen aukeama ilmaista julkisuutta valtakunnan toiseksi suurimmassa iltapäivälehdessä juuri ennen vaaleja.

                      Mitä itse olisitte vastanneet.No en tietenkään kannata. No asia ei ole näin yksiselitteinen ja ei edes eduskunnan päätettäviä asioita joten kieltäydyn vastaamasta kysymykseen koska se on pääsääntöisesti asetelmaltaan väärä.

                      Ei tietenkään,se oli niin hyvin rakennettu kuoppa että Katainen mennä pölähti sinne suorilta jaloin ja pää edellä;  vastauksen seurauksia puitiin sitten julkisuudessa  puoli vuotta.Pitääkö sairaanhoitajille ja muille hoitoalan henkilöille antaa 500 euron korotus.3000 markkaa lisää liksaa, puolitoista kertainen Kelan päiväraha.

                      Totta kai Jyrki-boy halusi antaa lisää liksaa sairaanhoitajille ,noille pyyteettömästi uurastaville pyhimyksille valkoisissa työasuissaan, noille enkelien kaltaisille olennoille jotka auttavat sairaita ja parantavat vammaiset, totta kai, odottakaahan kun isukki vaan kaivelee lompsan taskustaan…Kuka nyt kehtaisi ennen vaaleja olla tyly tai realisti.Vaaleissa jokainen poliitikko muuttuu joulupukiksi ja höpisee partansa takaa mitä höpisee. Niin että kun Jyrki nyt suomii Soinia talouden realiteettien unohtamisesta kannattaisi muistaa edellisvaalien omat lupaukset, joita sitten velkarahalla on jouduttu lunastelemaan.

                      Niinpä Jyrki Katainen silloin 2007 kaivoi politikkojen ikuisten lupausten paksusta lompakostaan lupauksen antaa sairaanhoitajille 500 euron palkankorotus.Hän vastasi toimittajan pikagalluppiin kyllä.Ja tuosta yhdestä lupauksesta alkoi koko keskustelu sairaanhoitajille maksettavasta palkankorotuksesta.Kunta-alalla on yli 400 000 työntekijää, joista sairaanhoitajia n. 100 000.Syksyyn mennessä tämä iltapäivälehtien alullepanema keskustelu oli muuttunut jo tulopoliittiseksi kiistelyksi, saanut kunta-alan liitot nokkapokkasille, synnyttänyt monipuolisen ja kiivaan keskustelun siitä pitääkö sairaanhoitajille maksaa lisää palkkaa vai ei.Yhteiskunnallisesta syrjäytymisestä, köyhyydestä, kadonneista kouluttamattomista nuorista, työvoimapulasta eikä mistään muustakaan ole saatu aikaiseksi niin kiivasta keskustelua kuin tästä palkankorotuksesta.

                      Kukaan täysjärkinen poliitikko ei ala ennen vaaleja jupisemaan iltapäivälehden toimittajille muunlaisia vastauksia vaan sanoo suoraan ja rehellisesti että kyllä kannatan, 500 euroa sairaanhoitajille palkankorotusta ja sillä selvä.Minä olen suoraselkäinen ja rehellinen poliitikko.

                      Ja siitä eteenpäin sitä soppaa hämmennettiin muistamatta alkuunkaan, että Kataisen Iltalehdelle antamaa lupaus piti myös lunastaa. Tämä nyt jostain syystä palasi mieliin kun kuunteli Kataisen neuvoja Soinille talouden alati vaikealla pelikentällä.Paljonko Kataisen lupaus sitten kunnille ja valtiolle tuli maksamaan on täysin tietymätöntä mutta arvelisin, että jokusen sentin siinä joutui Jyrkikin pummaamaan lisävelkaa, että sai moisen vastauksen maksetuksi.