Me kaupunkilaiset olemme kyllä vieraantuneet luonnosta oikein somasti: lukija lähetti iltapäivälehdelle videon, missä varis jahtaa rusakkoa ja kyseli, että mitä nuo riettaat tekköö eli mitä tekevät, leikkivätkö.

 

Eäintutkija Turusta vastasi, että ehei ne leiki – variksilla on nyt poikasia jo ja nälkä ja ne jahtaa rusakkoa syödäkseen sen, koska ovat raadonsyöjiäkin.

Että näin.

 

Mieleen palaa se näky Oulusta, kun Heinäpäässä olin lähdössä kauppaan ja rappusten edessä asvaltilla haukka höyhensi nälissään ja kiukkuisena pulua, ei edes siirtynyt vaan pomppi terävät kynnet puluparassa kiinni kuin milläkin kengurupallolla ja jatkoi kiivaasta ateriointiaan. Siinä lähistöllä puistossa oli lintujen ruokintapaikka ja kaipa haukka oli tämän ruokapöydän matkallaan äkännyt.

 

Täällä taas on jokirannassa alkanut jokakeväinen ilmataistelu rastaat vastaan varikset ja harakat: kaameasti säksättäen syöksyvät rastaat variksien ja harakoiden päälle. Taktiikka on hyvä – ensin syöksyy yksi kuin konetuliasettaan säkyttävä hävittäjä, toinen kyttää kauempana oksalla ja lähtee sitten se perässä syöksyyn.

Iltayöstä rastailla myös on joku omalaatuinen säksätyskonsertti meneillään, en tiedä liittyykö se suvunjatkamiseen vai johonkin muuhun, enhän minä tiennyt sitäkään, että rastaat on muuttolintuja.

Kaikkea sitä oppii kun kauan on maalla.

 

Kun tuota varisten rääkymistä ja rastaiden säksätystä kuuntelee niin on kuin olisi jossakin epävireisen jaxxorkesterin konsertissa. Että silleen saa nauttia luonnosta ja musiikista ellei sitten satu terveyskeskuksen edessä törmäämään kello kaulassa hilluviin ajokasporoihin, joista ei tiedä mille piikille ne on tulossa, muutaman päivän ne tässä kylillä hortoili ja katosivat.