Tämäkin vielä. Tässä alkaa nurkkaan ahdistettu miesparka olla lujilla, kun se vanha teoria nopeimmasta siittiöstä ei pidäkään ehkä paikkaansa vaan naisen munasolu on varannut itselleen oikeuden valita siittiöistä se , joka sopii hänen geneettiseen profiliinsa parhaiten. Epistä sanon minä.

 

"Hur väljer vi egentligen vem vi skaffar barn med? Enligt en ny studie har kvinnans ägg själva en del att säga till om här.

John Fitzpatrick är docent vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.

– Vi blev ganska överraskade när vi upptäckte att äggen faktiskt väljer mellan spermierna, och att de föredrar vissa mäns spermier mer än andras.

Ja, forskarna har alltså upptäckt att olika kvinnors ägg attraherar vissa mäns spermier mer än andra mäns. När mannens spermier är inom ett par centimeter från sitt mål i äggledaren, vägleds de av kemiska substanser som utsöndras av follikelvätskan som omger kvinnans ägg. I studien jämförs follikelvätska och spermier från sexton par som genomgick fertilitetsbehandling. Kersti Lundin, laboratoriechef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har läst studien.

– Jag tycker de har gjort studien på ett bra sätt. De har gjort lite olika slags jämförelser. De har jämfört mellan två follikelvätskor från patienter samtidigt, och ett spermaprov, och så har de tittat på om spermierna simmar mer till den ena follikelvätskan än till den andra.

John Fitzpatrick menar att det egentligen är äggen som väljer, eftersom det är de som har möjlighet att vara kräsna i verkligheten. I ungefär hälften av fallen föredrog kvinnans ägg partners spermier, och i andra hälften spermier från en annan man. Eftersom studien använder follikelvätska utan ägg, säger Kersti Lundin att det inte går att säga vad resultaten kan innebära för behandlingen av ofrivillig barnlöshet.

– Det är ju inte så att de kommit fram till någon slags behandlingsmetod eller så, men det skulle i alla fall kunna innebära på sikt en förklaring till vissa infertilitetsorsaker. Det är ju så att ungefär en tredjedel av alla patienter, där vet man inte varför de inte kan få barn, säger Kersti Lundin."

 Kristofer Ditt