”Jos haastattelija kysyy, onko taivas sininen, haastateltava voi muotoilla kysymyksen uudestaan ja vastata omaan versioonsa siitä: ’Tarkoititte varmaan, että onko maassa lunta. Ei ole vielä lunta satanut.’ Varsinkin suorassa lähetyksessä tämä temppu saattaa pudottaa kärryiltä vähemmän kokeneen toimittajan, Saukkomaa sanoo kirjassa, johon häntä on haastateltu viime vuoden lokakuussa.”

 

Tästähän kirjoitin jo kommentoidessani Hillin kirjaa ”Nix”. Että vastataan siihen kysymykseen, jonka itse itselle esittää. Saukkomaan mukaan tällä saa tiputettua toimittajan kärryiltä ja mitä olen televisiota seurannut viime aikoina niin moni muukin poliitikko kuin Kulmuni on käynyt viestintäkoulutuksessa. Sen näkee jo toimittajien kärttyisistä naamoista, kun kysymyksiin ei vastata vaan vastataan siihen kysymykseen, jonka poliitikko itse haluaa vastata.

 

Vaikka eihän se meille muillekaan vieras strategia ole. Ohipuhuminen. Että joku haluaa puhua maahanmuuttajien raiskauksista niin siihen vastaa suvakki, että raiskaahan ne suomalaiset miehet vielä enemmän. Ja sitten keskustellaan huutamalla jostakin josta kumpikaan ei halua keskustella. Sitä kutsutaan sitten somettamiseksi. Vaikka siitä nyt olisi seksi aika kaukana mutta olkoon.

 

 

 Mahtoiko naaraita hiellään houkutteleva sumopainija mitään eilen illalla ajatella, kun seisoi ulkona tupakalla ja katseli vaihteeksi rauhoittunutta jokea, johon ei voimalaitokselta oltu laskettu vesiä.

 

Sitten kuuli äkkiä joen toiselta puolen varisten kiivasta rääkynää ja kun kello oli jo yksitoista – siis minun aikaani, koska en sitä kelloa sitten siirtänytkään, oli sen verran raskas urakka, jäin vain elämään samaa vanhaa talviaikaa, se tuntui helpommalta kun ei näin eläkkeellä ole pakko herätä mihinkään.

 

Siis tämä rääkynä keskellä yötä valpastutti vammaisen mielen, että mitä nyt. Sitten taivaalla näkyi muutama varis lisää matkalla joen eli kohti rääkyntäpaikkaa. Ja kun olin siitä rusakosta kirjoittanut jo niin aloin miettiä, että sielläkö nyt varisparvi tappeli jonkun rusakon jäänteistä tai muusta. Siltä se vaikutti.

 

Tein aikoinaan gradun Elias Canettin teoksesta ”Masse und macht”. Canettin yhtenä tarkoituksena elämässään oli tutkia, mitä äärimmäisen eristäytyminen tarkoittaa ihmiselle, siis vähän sama olotila mihin nyt olemme koronan aikana tottuneet.

 

No nyt  näissä ”Black lives matters” – mielenosoituksissa sen näemme – ihmiset haluavat kokoontua yhteen isoksi joukoksi viis veisaten koronasta tai muustakaan, halu kuulua yhteen voittaa jopa kuolemanpelon. Niinkö siinä käy?  Onko kyseessä tämän kuolleen mustan miehen kunnioittaminen, rasismin vastustaminen vai yleensä vain halu tulla joukkoon mukaan, sitä voi tietysti kysyä, koska nämä kaikki näyttävät nyt liittyvän yhteen. Ottamatta kantaa rasismiin vaikka sellaisen kirjoihin kerran vahingossa jouduin, kun olin ruuan jälkeen baarin edessä tupakalla ja satuin sylkäisemään juuri samalla hetkellä tupakan aiheuttaa limaa suustani, kun ohi käveli kolme afrikklaistaustaista nuorta naista vetolaukkuineen. Ilmeisesti he tulkitsivat sylkemiseni heihin kohdistuneeksi, koska viimeinen sinkautti minulle ”vitun sika” kommentin. Mitäpä siihen sanomaan. Elämme hankalia aikoja. Suvaitsevaisuus olisi nyt hyvä asia puolin ja toisin.

 

 Ehkä me tosiaankin näemme nyt mitä eristäytyneisyys saa ihmisessä aikaiseksi. Canetti lähti tutkimaan asiaa omien kokemustensa kautta liityttyään Wienissä spontaanisti – toki hänellä oli taustalla henkilökohtaisiakin syitä – mielenosoituskulkueeseen, joka raivosi sitä, että työläismielenosoittajia ampuneet poliisit oli vapautettu oikeudessa ja hallituksen lehti jopa toitotti tätä uutista oikeudenmukaiseksi päätökseksi. Siis satojen ihmisten lauma matkalla kohti Wienin oikeuspalatsia, 90 ihmistä ammuttiin kadulle mutta väkijoukko sai palatsin tuleen. Kuulostaa jotenkin tutulta. Tämä siis 1920- luvulla. Sittemmin Itävallan ottikin haltuunsa Hitler natseineen. Nyt spekuloidaan sillä, että käyttääkö Trump samaa kurin ja järjestyksen ideaa omassa vaalikampanjassaan. Toisaalta voisi kysyä, mitä Suomessa vaadittaisiin jos mielenosoittajat näinä aikoina pistäisivät Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun yms. keskustoja uusiksi? Mitä sanoisi Sauli? Kansa?