Entäpä jos tämä vessapaperihysteria olikin maallistuneen yhteiskunnan yleinen hartausharjoitus, kollektiivisen ”hädän”  ilmaus, joka paikantui markettien vessapaperihyllyille? Tultiin ikään kuin markettikirkkoon tunnustamaan yhteinen hätä.

 

Yhdessä marketissa vanha nainen oli tuohtunut nuorelle pojalle, joka seisoi vessapaperihyllyjen edessä iso kasa vessapaperipaketteja sylissään. Nainen paasasi, että miten nuori mies kehtaa hamstrata noin paljon paperia. Poika tokaisi olevansa täyttämässä hyllyjä.

 

Ruotsalaiset hävittivät 2000-luvun alussa yli 7 miljoona kriisioloihin tarkoitettua kasvosuojusta tarpeettomina, niistä olisi vieläkin ollut käyttökelpoisia 30 – 40 prosenttia ja tarvettakin nyt olisi, koska viikon päästä Tukholman tehohoitopaikat ovat täynnä ja uutta tilapäistä sotilassairaalaa rakennetaan kiiivaasti. Ja hoitohenkilöstö on äärimmäisen huolissaan suojavarusteiden puutteesta. Just nu är det inte lagom i Sverige.

 

Greta Thunberg kertoi, että hänelläkin on korona mutta ei tutkita. Isälläänkin kuulemma oli. Jotenkin tuli vaikutelma, että äänessä on mustasukkainen lapsi, jonka maailmanlaajuisen huomion vei äkkiä joku pirun virus niin että Greta ilmastohuolineen jäi toiseksi.

 

Maanantaina paikallisessa terveyskeskuksessa – tilaa oli, puhelimessa ei aluksi kysytty koronasta mitään ja sain ajan, vähän ihmettelin, että niin helposti mutta kun tulin paikalle näytti siltä, että suurinta osaa tavallisen maanantain potilaista hoidettiin puhelimitse. Itse sain vielä ajanvarauksen jälkeen toisen soiton jossa nuori hoitaja tenttasi onko minulla koronan oireita, ei ollut, ja pääsin lääkäriin saamaan dropit silmätulehdukseen.

 

Oulun ja Suomussalmen välinen bussi lakkasi kulkemasta, mitäpä sitä tyhjää linjaa ajelemaan, kun se bensakin maksaa.

 

Kaikki on jotenkin epätodellista. Että eihän tällaista voi tapahtua, ei ainakaan Suomessa. Kiinassa hitsattiin Wuhanissa ovia kiinni elleivät asukkaat pysyneet sisällä, poliisit kuskasivat oireisia pakolla eristyksiin, niitä tuli katseltua Avan dokumentista, sairaaloiden lattioilla lojui lakanalla peiteltyjä ruumiita, joita kukaan ei ollut ehtinyt viedä pois. Joku nainen takoi korkean talon parvekkeella/ ikkunassa kattilaa ja huutaa kailotti äitinsä olevan sairas, ei päässyt ulos. Me olemme vielä päässeet vähällä.

 

Mahtaako tämä hallituksen ja presidentin arvovaltakiista johtua myös dramatiikasta. Tulee mieleen Euran terveyskeskus 1980-luvun alkupuolelta, kun olin siellä sivarina puhelinvaihdetta hoitamassa. Yhtenä aamuna kun tulin iltavuoroon oli TK:ssa hektinen tunnelma, sain aika äkkiä selville, että paikallisen paperitehtaan, Kauttuan suodatinpaperia tekevän tehtaan, järjestelyveturi oli ajanut koulubussin perään ja TK:hon tulvi loukkaantuneita, joita sitten alkutarkastuksen jälkeen siirrettiin tarpeen mukaan Porin keskussairaalaan. Alakerran tupakkahuoneessa – joka oli kyllä varattu vain lääkäreille mutta sitä kukaan ei minulle kehdannut sanoa ennen kuin paljon myöhemmin, muille työntekijöille oli ihan oma tilansa – yksi lääkäri oli kovasti täpinöissään että kerrankin tapahtuu jotakin, ei tartte aina kirjata raportteihin, että asiakas tuli vastaanotolle mukanaan pullo kusta…Että on draama päällä, vaikuttaako sekin tässä hallitukseen?

 

Ruotsi yksityisti apteekkinsa aikoinaan porvarihallituksen toimesta. Nyt siellä podetaan valtion lääkevarastojen hupenemista keskellä kriisiä kaikkien muiden puutteiden lisäksi.